Gezonde voeding

Wat verstaan we onder gezonde voeding?

Het lijkt zo eenvoudig, gewoon gezond eten, maar een goede en gezonde keuze maken uit het overweldigende aanbod aan eten en drinken (in de supermarkt) is dat allerminst. Naast het feit, dat we bijna overal en voortdurend worden verleid om meer te eten en drinken dan nodig, staat er ook veel misleidende informatie in advertenties en op verpakkingen. Daarbij volgen hypes op het gebied van voeding elkaar razendsnel op. Denk hierbij aan de ontwikkeling van steeds weer nieuwe (veelbelovende) diƫten, afslankproducten en maaltijdvervangers, en de focus op steeds weer andere zogenaamde superfoods.

Ondanks al deze aandacht voor voeding die gezond is of zou moeten zijn, had in 2018 ruim 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht en 15% ernstig overgewicht (obesitas). Van de kinderen van 4 t/m 17 jaar oud had bijna 12% overgewicht (Volksgezondheidenzorg.info, 2018). Het is inmiddels al lang geen nieuws meer, dat overgewicht niet alleen maatschappelijke en economische problemen veroorzaakt, maar vooral ook nare en kostbare persoonlijke (lichamelijke en/of psychische) problemen.

Om dergelijke problemen te verminderen of zo mogelijk te voorkomen werk ik graag met u samen, want dat is mijn manier van werken, om te komen tot een gezond(er) voedingspatroon, als onderdeel van een gezonde leefstijl met aandacht voor voldoende beweging, en een blijvend gezond gewicht. Mijn ervaring is, dat dit niet alleen gaat over minder eten, maar vooral ook over het geleidelijk aan en soms ingrijpend aanpassen van uw leefstijl. Een soms pittige uitdaging, waarbij ik u graag goed op weg wil helpen om deze aan te gaan.

Maar ook van gewoon goed en gezond eten kunt u – soms onbewust – toch te veel binnen krijgen, met als gevolg dat u zwaarder wordt of bent geworden dan u zou willen. Wilt u gewoon wat afvallen, u fitter voelen of er weer beter uitzien? Ook dan werk ik graag met u samen, individueel of in groepsverband, om u te begeleiden op de weg naar uw gewenste gewicht.

In mijn begeleiding maak ik gebruik van de onafhankelijke informatie en voorlichting over gezond, veilig en duurzaam eten, en de welbekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum gaat daarbij uit van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en heeft deze richtlijnen vertaald naar passende voedingsmiddelen. Ook de Beroepsvereniging Nederlandse Gewichtsconsulenten (BGN) staat voor gewoon gezond eten en gebruikt deze richtlijnen als uitgangspunt.