Gezonde voeding

Wat verstaan we onder gezonde voeding?

Het lijkt zo eenvoudig, gewoon gezond eten, maar een goede en gezonde keuze maken uit het overweldigende aanbod aan eten en drinken (in de supermarkt) is dat allerminst. Naast het feit, dat we bijna overal en voortdurend worden verleid om meer te eten en drinken dan nodig, staat er ook veel misleidende informatie in advertenties en op verpakkingen. Daarbij volgen hypes op het gebied van voeding elkaar razendsnel op. Denk hierbij aan de ontwikkeling van steeds weer nieuwe (veelbelovende) diëten, afslankproducten en maaltijdvervangers, en de focus op steeds weer andere zogenaamde superfoods.

Ondanks al deze aandacht voor voeding die gezond is of zou moeten zijn, had in 2022 ruim 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht en bijna 15% ernstig overgewicht (obesitas). Van de kinderen van 4 t/m 17 jaar had bijna 13% overgewicht, waarvan 3% ernstig overgewicht (obesitas) (Volksgezondheidenzorg.info, 2022).
Het is inmiddels al lang geen nieuws meer, dat (ernstig) overgewicht veel nare – lichamelijke en/of psychische – gezondheidsproblemen veroorzaakt. Obesitas is een chronische ziekte, en zowel volwassenen als kinderen met obesitas zullen hierdoor hun leven lang meer moeite hebben of moeten doen om op gewicht te blijven.

Om deze problemen te verminderen of – nóg beter – te voorkomen werk ik graag met je samen, want dat is mijn manier van werken, om te komen tot een gezond(er) voedingspatroon, als onderdeel van een gezonde leefstijl. Mijn ervaring is, dat dit niet alleen gaat over minder eten, maar vooral ook over het geleidelijk aan en soms ingrijpend aanpassen van je leefstijl. Een pittige uitdaging, waarbij ik je graag goed op weg wil helpen.

Maar ook van gewoon goed en gezond eten kun je – soms onbewust – toch te veel binnen krijgen, met als gevolg dat je zwaarder wordt of bent geworden dan je zou willen. Wil je gewoon wat afvallen, je fitter voelen of er weer beter uitzien? Ook dan werk ik graag met je samen om je te begeleiden naar je gewenste gewicht.

In mijn begeleiding maak ik gebruik van onafhankelijke informatie en voorlichting over gezond, veilig en duurzaam eten, en de welbekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum gaat daarbij uit van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en heeft deze richtlijnen vertaald naar passende voedingsmiddelen. Ook de Beroepsvereniging Nederlandse Gewichtsconsulenten (BGN) staat voor gewoon gezond eten (dus zónder afslankproducten of maaltijdvervangers) en gebruikt deze richtlijnen als uitgangspunt.